Tuesday, February 10, 2015

Resepi Ikan Siakap Kukus Chef Wan

ENTRI 20

Teks:  Rahiza Haszian Abdul Rahim
Gambar:  Koleksi peribadi


Haaa...adakah anda rasa tergoda melihat gambar ini?  Percayalah, ia resepi yang amat mudah dan menghasilkan rasa yang sangat sedap.  Resepi ini adalah satu lagi resepi dalam buku 400 Resepi Terbaik Chef Wan.  Jom lihat bahan-bahan dan cara memasaknya.

Bahan-bahan:
- 1  ekor ikan siakap 500gm
- 2 sudu teh sos ikan
- 1/2 sudu teh tepung jagung
- 1 batang serai dihiris halus
- 5 biji cili merah (dibuang biji dan dihiris halus)
- 2 helai daun limau purut (buang batang di tengah dan hiris halus)
- 1/2 inci halia muda (dikupas kulit dan dihiris halus)
- 2 ulas bawang putih (dikupas kulit dan diketuk)
- 1 tangkai daun ketumbar (dicincang halus)
- 1 batang saderi (dipotong serong pendek-pendek)

Bahan untuk perisa:
- 3 sudu besar jus limau kasturi
- 1 sudu makan sos ikan
- 1 kiub ikan bilis
- 1 sudu teh tepung jagung
- 1 1/2 sudu besar gula
- Garam secukup rasa

Cara-caranya:
1.  Lumur ikan dengan sos ikan dan tepung jagung dan perap selama sekurang-kurangnya 15 minit.
2.  Campurkan kesemua bahan perisa di dalam sebuah mangkuk.
3.  Letakkan ikan di dalam pinggan kukus dan taburkan serai, cili, daun limau purut, halia muda, bawang putih, saderi di atasnya.
4.  Tuangkan bahan perisa di atas ikan itu dan kukuskan di atas air mendidih selama 5 minit.
5.  Angkat, hiaskan dengan daun ketumbar dan ia sedia untuk dimakan.

0 comments:

Post a Comment