Sunday, April 12, 2015

CELEBRITY LASS - Pakar Nyah Bau Badan Dalam Masa 3 Saat

ENTRI 21 

Teks:  Rahiza Haszian Abdul Rahim
Gambar:  Koleksi peribadi


Assalam,

Sudah agak lama saya tidak bersiaran.  Kesibukan menguruskan anak-anak dan urusan rumahtangga amat menghimpit ruang masa saya untuk membuka komputer.  Selalunya akses internet dilakukan melalui handphone sahaja.  Walaupun sibuk dan penat, namun hakikatnya saya rasa seronok dan gembira.  Manakan tidak, kini saya dapat menguruskan sendiri semua keperluan anak-anak.  Contohnya, hari ini merupakan hari ulangtahun anak bongsu saya, Nurhannah Nadia.  Saya telah berjaya membuat sendiri kek cawan berhias untuk diberikan kepada rakan-rakan kelasnya.  Satu perkara yang amat jarang dapat dilakukan sebelum ini.  Dulu, semuanya main order saja lah :D

Baiklah.  Hari ini saya ingin kongsikan satu produk baru bernama CELEBRITY LASS.  Suka ke suka? :)

Hakikatnya semua orang ada bau badan.  Terutamanya di Malaysia, kerana keadaan cuaca kita yang panas dan lembab.  Sebenarnya ada beberapa sebab adanya bau badan.  Antaranya ialah: 
 • Faktor makanan, minuman dan habit merokok
  • Kebanyakan makanan kita menggunakan bahan-bahan seperti bawang merah dan putih, serbuk kari dan rempah yang selalunya akan menyebabkan bau badan.  Jenis masakan yang bergoreng juga boleh menyebabkan badan berbau kerana lemak dan minyak yang terkandung di dalamnya.  Minuman seperti kopi dan teh pula mengadungi kafein di mana baunya juga akan meresap ke dalam peluh yang akan menyebabkan badan mudah berbau.  Selain itu, tembakau di dalam rokok dan asapnya juga akan menyebabkan bau badan yang kurang menyenangkan.

 • Hormon yang tidak seimbang
  • Hakikatnya wanita yang menopause, baru melahirkan, atau pun yang sedang dalam haid, selalunya mengeluarkan bau badan yang lebih kuat dari biasa.  Kadang-kadang faktor tekanan (stres) juga menyebabkan ketidakseimbangan hormon.  Bila kita stres, tubuh akan mengeluarkan bau badan yang kuat, dan ini akan menyebabkan orang sekeliling kita pula yang stres hehe...

 • Kegemukan / Obesiti
  • Orang yang gemuk atau mengalami masalah obesiti lebih lagi terdedah dengan masalah bau badan yang agak kritikal.  Seringkali golongan ini mengeluarkan peluh yang lebih banyak.  Jenis pemakanan mereka yang menjadi punca kegemukan juga menyumbang kepada pembentukan bau badan yang kuat.  Jika mereka sedang berusaha untuk kurus, bau badan turut menjadi masalah.  Ini kerana badan mereka terpaksa bekerja lebih daripada biasa untuk meningkatkan metabolisme dalam badan apabila lemak dan bahan toksin akan dipaksa keluar melalui liang peluh.

 • Bakteria yang membiak di kawasan badan yang tersembunyi
  • Apabila berpeluh, terdapat bakteria pada kulit yang akan menimbulkan bau yang agak tidak menyenangkan.  Tetapi selalunya seseorang itu tidak dapat mengesan bau badan sendiri. Jika anda sendiri dapat menghidu bau badan itu, ini bermakna anda mempunyai masalah yang besar.  Sudah tentu rakan dan taulan akan menjauhkan diri.  Ini akan menimbulkan masalah rendah diri dan kurang keyakinan pada diri anda.  Selalunya masalah bau badan timbul apabila bakteria membiak di bahagian-bahagian tersembunyi tubuh anda seperti di bahagian ketiak, celah kelengkang dan kaki. Proses metabolisme pada bakteria akan memecahkan bahan organik yang terdapat pada kulit, maka peluh pun terhasil dan mudah terlekat pada baju atau kasut.
Kebanyakan daripada kita akan memakai 'deodarant' bagi mengatasi masalah bau badan.  Tapi taukah anda sebenarnya penggunaan deodarant boleh memudaratkan kesihatan?  Terutamanya yang bersifat anti-perspirant.   Ia sering dikaitkan dengan kanser payu dara.  Sebenarnya di dalam deodarant anti-perspirant terdapat sejenis bahan kimia bernama 'paraben' yang menggalakkan pertumbuhan sel kanser.  Paraben terdapat bukan sahaja pada deodarant, tetapi juga di bahan-bahan kosmestik lain.  Untuk info lanjut, jom lawati catatan Dr. Zubaidi tentang perkara ini di sini.

Berbeza dengan Celebrity Lass (CL), ia diperbuat 100% daripada bahan semulajadi.  Bahan-bahan yang digunakan ialah tawas, pati mawar, gabungan pati herba dan air suling.  CL bertindak meneutralkan bau badan kita dan menyahkan bau badan dengan mudah, cepat dan selamat.  Hanya tiga langkah mudah:
 1. Titiskan pada tapak tangan
 2. Sapukan pada bahagian berbau
 3. Bau akan hilang dalam masa sepantas 3 saat!
CL juga boleh digunakan untuk menghilangkan bau di tangan, contohnya seperti bau belacan (hmm.. enaknya sambal belacan), kari kambing, malah bau hanyir selepas menyiang ikan.  Pastikan tangan telah dicuci bersih dan dilap sehingga kering.  Selepas itu, ikut 3 langkah di atas dan bau akan hilang serta merta.

Untuk maklumat lebih lanjut atau sekiranya berminat untuk mendapatkan CL, sila hubungi saya ya.

0 comments:

Post a Comment