Sunday, February 8, 2015

Resepi Unik Ayam Asam Chef Wan

ENTRI 18

Teks:  Rahiza Haszian Abdul Rahim
Gambar:  Koleksi Peribadi



Resepi ini sangat sempoi.  Amat mudah dimasak.  Sedap pulak tu.  Saya perolehi daripada buku masakan 400 Resepi Terbaik Chef Wan.  Silalah cuba ya.  

Bahan-bahan:
-  minyak masak
-  1kg ayam (dipotong kecil)
-  1 santan kotak
-  sedikit air asam jawa
-  sedikit daun kesum
-  1 biji terung panjang (dpotong serong)
-  garam dan gula secukup rasa

Bahan pes:
-  10 biji bawang merah
-  4 ulas bawang putih
-  2 batang serai diketuk dan dihiris
-  1 inci kunyit hidup
- 4 helai daun limau purut (buang batang di tengah daun)
-  5 sudu besar cili kisar
-  1 sudu besar ketumbar

Cara-caranya:
1.  Satukan semua bahan pes dan kisar sehingga halus.
2.  Panaskan minyak dengan api kecil.  Masukkan pes dan tumis hingga wangi.
3.  Masukkan ayam dan kacau rata selamat lebih kurang 10 minit.  Tambahkan air sedikit untuk elak ayam itu melekat.
4.  Masukkan santan dan air asam jawa.  Tambahkan air hingga menutupi ayam.  Kacau rata dan renehkan selama 30 minit.
5.  Masukkan daun kesum dan terung.  Tambahkan gula dan garam secukup rasa.  Kacau rata dan renehkan lagi sehingga terung lembut.
6.  Siap dimasak dan hidangkan bersama nasi panas.

0 comments:

Post a Comment