Wednesday, January 28, 2015

Resepi Minang Ayam Masak Kalio

Entri 6
Teks:  Rahiza Haszian Abdul Rahim
Gambar:  Koleksi Peribadi


Assalamualaikum,

Hari ini saya nak kongsi satu lagi resepi mudah warisan daripada aruah nenek saya sebelah ibu.  Ringkasnya, ini ialah resepi Minang.  Sangat sedap dimakan dengan nasi panas, boleh juga dimakan bersama roti putih. Kalau dibiarkan semalaman dan disimpan di peti sejuk, esoknya hangatkan semula dengan api kecil.  Perkhhh. Memang terangkat! :)

Bahan-bahannya adalah:

Bahan A
5 biji bawang merah
2 biji bawang putih
5 cm halia
2 batang serai

Bahan B
10 cm lengkuas (diketuk)
1 batang serai (diketuk dan dipotong 2)
daun kunyit atau daun limau purut (dicarik-carik)

Bahan C
10 batang lada kering (dipotong, dibuang biji dan direbus hingga lembut)
5 batang lada merah

1 ekor ayam (dipotong kecil mengikut selera keluarga)
Santan daripada 1 biji kelapa
Minyak masak
Garam


Cara memasak:
1.  Mayang bahan A kecil-kecil dan kisar sehingga hancur kasar-kasar.
2.  Kisar bahan C sehingga halus
3.  Panaskan sedikit minyak masak.  Gunakan api sederhana besar.
4.  Bila minyak panas, tumiskan bahan A sehingga naik bau.
5.  Masukkan bahan B dan kacau sebentar.
6.  Masukkan bahan C.  Kacau sebentar dan tunggu sehingga pecah minyak.
7.  Masukkan ayam yang telah dicuci bersih.  Gaul rata dan biarkan sebentar.
8.  Apabila ayam dan rempah telah mesra, masukkan santan.  Kacau sekali-sekala sehingga ayam empuk.
9.  Sekiranya suka 'gravy' yang pekat, bolehlah masak sehingga kuah agak pekat. Gunakan api yang kecil.
10.  Perisakan dengan garam.  Gaul rata, dan matikan api.  Bolehlah dihidangkan dengan nasi panas.

Yummyyyyy

Selamat mencuba!

0 comments:

Post a Comment